expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Doprava ZDARMA 

při nákupu od 2 250 Kč

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Co dělat, když dostanete během jízdy defekt?


Nikdo to sice nechce zažít, ale přitom se to děje pravidelně a defekty na kolech jsou součástí jízdy po silnicích. Člověka to dokáže pořádně rozzlobit, obzvlášť tehdy pokud někam spěcháte. Co však dělat, když dostanete defekt během jízdy a jak postupovat? Právě na to se podíváme v následujícím článku.



Jakmile zjistíte, že jste dostali defekt, tak možná první, co vás napadne je vyměnit pneumatiku a použít rezervu. Ještě však předtím, než se pustíte do jakékoli akce, je třeba provést několik úkonů k zajištění vaší bezpečnosti i bezpečnosti ostatních účastníků silničního provozu

1.   Bezpečně odstavte vozidlo

Prvním krokem, na který byste měli myslet poté, co jste zjistili, že na některém z kol máte defekt, je bezpečné odstavení vozidla. Pokud se nacházíte na okresní silnici druhé třídy, pokuste se zastavit zcela mimo silnici a to na odlehlém parkovišti nebo nějaké polní cestě. Jedná se o nejbezpečnější možnost. Pokud to není možné, odstavte vozidlo na krajnici.

Pokud se nacházíte na dálnici, tak v takovém případě odstavte vozidlo napravo v odstavném pruhu, který se nachází na většině úseků.

2.   Zajistěte místo odstavení vozidla

Druhým důležitým krokem je zajistit místo odstavení vozidla, ale co to vlastně znamená? Poté, co jste auto zaparkovali co nejvíce na pravé straně , zapněte výstražná světla a oblečte si bezpečnostní reflexní vestu ještě předtím, než opustíte vozidlo. Reflexní vestu byste podle zákona měli mít vždy ve vozidle, nejlépe v dostupnosti z místa řidiče.

Následně za auto umístěte výstražný trojúhelník, čímž upozorníte ostatní řidiče. Na silnici druhé třídy by měl být výstražný trojúhelník nejméně 50 metrů za vozidlem, na dálnici a rychlostní silnici je to minimálně 100 metrů.

3.  Vyměňte kolo za rezervu

Jakmile je auto bezpečně odstaveno, můžete vyměnit kolo s defektem za rezervu. Rezerva by se měla nacházet v každém autě i spolu s klíčem na kola a zvedákem, protože jde o části povinné výbavy. Zvedněte auto na zvedáku, odšroubujte šrouby na porouchaném kole, odmontujte kolo, místo něj nasaďte rezervu a dotáhněte šrouby zpět pomocí klíče.

Nezapomínejte však na to, že na rezervě byste neměli jezdit vysokou rychlostí a slouží jen k tomu, abyste autem zajeli do garáže či nejbližšího servisu, kde můžete kolo bez problémů vyměnit.

4.  Zavolejte asistenční službu

Pokud si netroufáte na výměnu kola za rezervu podle kroku 3, tak byste měli zavolat asistenční službu, která vám pomůže problém vyřešit. Buď vám vymění kolo za rezervu, nebo auto odtáhnou do nejbližšího servisu. Myslete však na to, že nejde o levnou službu a je třeba si zjistit, kolik vás to bude stát.

5.  Opravte defekt na kole

Jednou z možností, jak opravit defekt na kole je zanést kolo do servisu, kde se o něj postarají mechanici. Znovu však nejde o levné řešení a defekt na kole si umíte bez problémů opravit i svépomocí. Přípravky na opravu defektů naleznete iu nás

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Doprava ZDARMA  při nákupu od 2 250 Kč
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku